راحله گلستانی ، دکتر ابراهیم محمدیان ، دکتر محمد کاظم فخری،
دوره ۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
پیش زمینه و هدف: اگر چه در داخل کشور ، در زمینه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد مطالعاتی انجام شده است، اما بر تنظیم هیجانی و باورهای غیرمنطقی یافته های کمی به چشم می خورد. به لحاظ اهمیت موضوع تحقیق، بررسی دو مقؤله فوق در کنار هم از اهمیت برخوردار می باشد. هدف این پژوهش اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجانی و باورهای غیر منطقی در بیماران اضطرابی می باشد.
مواد و روش کار: روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون باگروه کنترل می باشد. جامعه مورد نظر این پژوهش را کلیه بیماران اضطرابی زن ۲۰ تا ۴۰ ساله ای که در سال ۱۳۹۵به تعداد ۱۶۰ نفر به کلینیک بهار واقع در شهر ساری مراجعه کردند، تشکیل می دهند. از میان ۳۰ بیمار اضطرابی که به وسیله مشاهده و مصاحبه غربال شدند، ۱۵بیمار در گروه کنترل و ۱۵ بیمار در گروه آزمایشی با توجه به معیارهای ورود و خروج قرار گرفتند. نمونه گیری پژوهش حاضر به صورت تصادفی ساده انجام گرفت. آزمودنیهای گروه آزمایشی به مدت ۷هفته، هر هفته در یک جلسه درمان ۹۰ دقیقهای درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش را دریافت نموده اند و گروه کنترل مداخله خاصی را دریافت نکردند. در این پژوهش، از پرسشنامه های اضطراب بک و باورهای غیر منطقی جونز و مقیاس تنظیم هیجان گراس و جان بهره گرفته شد. آزمودنیها در دو موقعیت پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامهها پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از روشهای آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) در سطح معنی داری (P<۰/۰۵) استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل نشان دادکه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجانی و باورهای غیرمنطقی افراد مبتلا به اختلال اضطرابی مؤثر می باشد.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر باورهای غیرمنطقی، کمال گرایی، درماندگی نسبت به تغییر، نگرانی توأم با اضطراب، تمایل به سرزنش، انتظار بیش از حد از خود در بیماران اضطرابی اثر دارد.