جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای فخری

خدیجه باقری، دکتر بهرام میرزائیان، دکتر محمد کاظم فخری،
دوره ۱، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده

پیش‌زمینه و هدف: دوران کودکی و نوجوانی شرایط خاصی دارد. مشکل در مقابله و تنظیم هیجان می‌تواند منجر به رفتارهای پرخطر شود. یکی از دلایل اصلی که سبب می شود، برخی نوجوانان مهارت زندگی کردن را نداشته باشند؛ این است که این کودکان، مهارت‌های زندگی مناسبی که می توانند آن‌ها را جلوه دهند را ندارند. آن‌ها در یک وضعیت دو سویه گرفتارند. از یک طرف، دانش آموزان بی دقت فرصتی برای تمرین مهارت‌های زندگی نمی یابند و از طرف دیگر، آن‌هایی که در مهارت‌های زندگی ضعیف هستند قادر به برقراری ارتباط نیستند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی (کنترل خشم، جرأت ورزی و ارتباط مؤثر) بر سرسختی و راهبردهای مقابله‌ای نوجوانان بی سرپرست استان مازندران می باشد.
مواد و روش‌ کار: روش پژوهش در این تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون ـ پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان بی سرپرست مراکز بهزیستی استان مازندران در سال (۱۳۹۵-۱۳۹۴) می­‌باشند (۱۱۲=n). به این صورت که از بین مراکز استان مازندران، دو مرکز انتخاب شد. نمونه پژوهش حاضر شامل ۳۰ نفر از نوجوانان بی سرپرست استان مازندران بودند و پس از اجرای پیش آزمون، ۱۵ نفر از آزمودنی ها در گروه آزمایشی و ۱۵ نفر در گروه کنترل قرار گرفتند، که به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه های سخت رویی اهواز و راهبردهای مقابله ای لازاروس بود. سپس مداخله آزمایشی (آموزش مهارت‌های کنترل خشم، جرأت ورزی و ارتباط مؤثر) برای گروه آزمایشی، طی ۸ جلسه ۶۰ دقیقه ای اجرا شد ولی در مورد گروه کنترل هیچ آموزشی صورت نگرفت. پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های زندگی ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑـﻪ ﻣﯿـﺎﻧﮕﯿﻦ مؤلفه سرسختی و راهبردهای مقابله‌ای ﮔﺮوه آزﻣﺎیشی در ﭘﺲآزﻣﻮن ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦ ﮔﺮوه ﮐﻨﺘﺮل، ﻣﻮﺟﺐ افزایش سرسختی و راهبردهای مقابله‌ای ﮔﺮوه آزﻣﺎیشی ﺷﺪه اﺳﺖ و همچنین، موجب تفاوت معنی‌داری بین دو گروه کنترل و آزمایشی شده است.
بحث و نتیجه‌گیری: مطابق با یافته های این مطالعه، آموزش مهارت های زندگی (کنترل خشم، جرأت ورزی و  ارتباط مؤثر) بر افزایش سرسختی و راهبردهای مقابله‌ای نوجوانان بی سرپرست مؤثر است. لذا به­ کارگیری این روش حمایتی، می‌تواند به عنوان یک روش مؤثر، به­ منظور افزایش سرسختی و راهبردهای مقابله‌ای نوجوانان بی سرپرست باشد.

راحله گلستانی ، دکتر ابراهیم محمدیان ، دکتر محمد کاظم فخری،
دوره ۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده

پیش ‌زمینه و هدف: اگر چه در داخل کشور ، در زمینه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد مطالعاتی انجام شده است، اما بر تنظیم هیجانی و باورهای غیرمنطقی یافته های کمی به چشم می خورد. به لحاظ اهمیت موضوع تحقیق، بررسی دو مقؤله فوق در کنار هم از  اهمیت برخوردار می باشد. هدف این پژوهش اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجانی و باورهای غیر منطقی در بیماران اضطرابی می باشد.
مواد و روش‌ کار: روش پژوهش از نوع ­شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون باگروه کنترل می باشد. جامعه مورد نظر این پژوهش را کلیه بیماران اضطرابی زن ۲۰ تا ۴۰ ساله ای که در سال ۱۳۹۵به تعداد ۱۶۰ نفر به کلینیک بهار واقع در شهر ساری مراجعه کردند، تشکیل می دهند. از میان ۳۰ بیمار اضطرابی که به وسیله مشاهده و مصاحبه غربال شدند، ۱۵بیمار در گروه کنترل و ۱۵ بیمار در گروه آزمایشی با توجه به معیارهای ورود و خروج قرار گرفتند. نمونه گیری پژوهش حاضر به صورت تصادفی ساده انجام گرفت. آزمودنی­‌های گروه آزمایشی به مدت ۷هفته، هر هفته در یک جلسه درمان ۹۰ دقیقه‌­ای درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش را دریافت نموده اند و گروه کنترل مداخله خاصی را دریافت نکردند. در این پژوهش، از پرسشنامه های اضطراب بک و باورهای غیر منطقی جونز و مقیاس تنظیم هیجان گراس و جان بهره گرفته شد. آزمودنی­‌ها در دو موقعیت پیش آزمون و پس آزمون به پرسش­نامه­‌ها پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از روش‌های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) در سطح معنی داری (P<۰/۰۵) استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل نشان دادکه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجانی و باورهای غیرمنطقی افراد مبتلا به اختلال اضطرابی مؤثر می باشد.
بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر باورهای غیرمنطقی، کمال گرایی، درماندگی نسبت به تغییر، نگرانی توأم با اضطراب، تمایل به سرزنش، انتظار  بیش از حد از خود در بیماران اضطرابی اثر دارد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه ایده های نوین روانشناسی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Psychology New Ideas

Designed & Developed by : Yektaweb