۸ نتیجه برای نوروزی
خانم آناهیتا اکبری کوچکسرایی، دکتر اصغر نوروزی، دکتر یار علی دوستی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: ناتوانی یادگیری، از مهمترین مشکلات دوران مدرسه میباشد و کودکانی که دچار ناتوانیهای یادگیری هستند، اغلب در جریان تحصیل و یادگیری کنار میمانند. هدف این پژوهش مقایسهی پردازش شناختی و مهارتهای اجتماعی دانشآموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری و دانشآموزان عادی در شهر قائمشهر میباشد.
مواد و روش کار: روش پژوهش علی- مقایسهای میباشد. جامعه آماری شامل دانشآموزان دارای ناتوانی یادگیری و دانشآموزان عادی میباشدکه به مرکز تخصصی وابسته به آموزش و پرورش شهرستان قائمشهر (توانا) در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ مراجعه نمودهاند (۹۷n=). از این جامعه آماری، نمونهای به تعداد ۸۰ دانشآموز (۴۰ دانشآموز دارای ناتوانی یادگیری و ۴۰ دانشآموز عادی) با روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامههای پردازش اطلاعات عمیق اسکئونبرگ و اسکیلدر و مهارتهای اجتماعی ماتسون استفاده شده است. جهت تحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری MANOVA) در سطح معنیداری ۰/۰۵<P استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل نشان دادکه دانشآموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری از لحاظ پردازش شناختی و مهارتهای اجتماعی نسبت به دانشآموزان عادی وضعیت نامطلوبتری دارند.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش بین پردازش شناختی و مهارتهای اجتماعی دانشآموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری با دانشآموزان عادی تفاوت معنیداری وجود دارد. همچنین دانشآموزان عادی در مقایسه با دانشآموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری، از پردازش شناختی و مهارتهای اجتماعی بهتر و مناسبتری برخوردارند.
خانم سیده زهرا احمدی، دکتر اصغر نوروزی، خانم مریم حامدی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
پیش زمینه و هدف: کاهش بهزیستی ذهنی از شایعترین مشکلات در اختلالهای اضطرابی است. مطالعهی حاضر با هدف کارآزمایی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهنآگاهی (MBCT) بر بهزیستی ذهنی در دانشجویان اضطرابی انجام شده است.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. ۳۰ دانشجوی با اضطراب بالا پس از اجرای آزمون تشخیصی (سیاههی اضطراب حالت- صفت) به شیوهی نمونهگیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل به طور برابر (۱۵ نفر) قرار گرفتند. آزمودنیهای گروه آزمایشی به مدت ۸ جلسه تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی گماشته شدند و گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکردند. دادهها با استفاده از روش آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان میدهد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، بهزیستی ذهنی و زیر مقیاس های عواطف منفی آن را در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل افزایش داده است. این در حالی که در مان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی تأثیر معنی داری روی عواطف مثبت نداشته است.
بحث و نتیجهگیری: مطابق با یافتههای این مطالعه، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی میتواند روش مؤثری برای ارتقای بهزیستی ذهنی از طریق کاهش عواطف منفی در مبتلایان به اختلالهای اضطرابی باشد.
پریسا صابری مهرفروزانی، مریم نوروزی، نگین رحمانی، خدیجه مصباح،
دوره ۱۵، شماره ۱۹ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: کرونا و اضطراب ناشی از آن جهان را با چالشهای جدی رو برو کرده است. به نظر میرسد، افراد مستعد، آسیبهای بیشتری را در برابر این بیماری، تجربه میکنند. پژوهش حاضر با هدف مقایسهی طرحوارههای ناسازگار اولیه در افراد مبتلا به اضطراب کرونا و افراد عادی انجام گرفت. روش بررسی: این پژوهش از نوع علی - مقایسهای بود و جامعه پژوهش را کلیۀ افراد عادی و مبتلا به اضطراب کرونا در شهر اصفهان در سال ۱۴۰۰ تشکیل میداد. نمونه پژوهش شامل ۶۰ نفر آزمودنی زن و مرد (۳۰ نفرعادی و ۳۰ نفر مبتلا به اضطراب کرونا) بین سنین ۱۸ تا ۴۰ سال بود که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور اندازهگیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامۀ مقیاس اضطراب بیماری کرونا و فرم کوتاه پرسشنامۀ طرحوارههای ناسازگار یانگ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرمافزار SPSS و به روش تحلیل دو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: یافتهها نشان داد طرحوارههای ناسازگار اولیه به طور معناداری در گروه افراد دارای اضطراب کرونا بالاتر میباشد (۰,۰۴=p). همچنین طرحوارههای ترک شدن (۰,۰۴۹=p)، معیارهای ناعادلانه (۰,۰۱۵=p) و بدبینی- نگرانی(۰,۰۲۷=p) به طور معناداری در افراد دارای اضطراب کرونا بالاتر میباشد. نتیجهگیری: میتوان نتیجه گرفت که طرحوارههای معیارهای ناعادلانه و بدبینی /نگرانی در افراد دارای اضطراب کرونا بیشتر میباشد. لذا برای کاهش اضطراب کرونا میتوان بر روی این دو طرحواره، اقدامات درمانی انجام داد.
هدا نوروزی،
دوره ۱۶، شماره ۲۰ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف تعیین شاخصهای روانسنجی پرسشنامه خود نظمبخشی تحصیلی رایان و کانل (۱۹۸۹) انجام گرفت. جامعهآماری در این تحقیق شامل دانشآموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بودند. نمونه پژوهش شامل ۳۷۳ دانشآموز بود که به روش خوشهای انتخاب شدند. در این پژوهش برای بررسی اعتبار سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی) و برای بررسی پایایی روش آلفای کرونباخ بکار گرفته شد. بر اساس تحلیل دادهها پژوهش حاضر ۴ عامل را شناسایی کرد که درمجموع ۹۰/۵۰ درصد متغیر خود نظمبخشی تحصیلی را تبیین میکنند. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد شاخصهای برازش مدل در وضعیت مطلوبی قرار دارند. بعلاوه، ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاسها بین ۷۸/۰ تا ۸۹/۰ محاسبه شد. با توجه به ضرایب روایی و پایایی مطلوب، سهولت اجرا، نمرهگذاری و تعبیر و تفسیر و همچنین زمان اندک برای پاسخگویی میتوان گفت پرسشنامه خود نظمبخشی تحصیلی (SRQ-A) واجد شرایط لازم برای استفاده در پژوهشهای روانشناختی بهمنظور اندازهگیری خود نظمبخشی تحصیلی است.
شهروز نوروزی،
دوره ۱۹، شماره ۲۳ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
در دنیای امروز، افزایش خلاقیت با موسیقی بیش از هر زمان دیگری موردنیاز است. نهتنها بسیاری از مشاغل به دنبال ذهن خلاق برای پر کردن ردیف خود هستند، بلکه انواع مشکلات اجتماعی پیچیدهای که با آنها روبرو هستیم نیز میتوانند از دوز خوبی از خلاقیت استفاده کنند .در تحقیق حاضر اثربخشی موسیقیدرمانی آموزش محور برافزایش خلاقیت نوجوانان با استفاده از متد آموزشی آکادمی نوروزی که متد موسیقیدرمانی آموزش محور میباشد، موردبررسی قرارگرفته است.در این تحقیق از طرح پژوهشی نیمه آزمایشی برای آزمودن فرضیهها استفادهشده است .در طرح نیمه آزمایشی دو گروه آزمایش و گواه بدون گمارش تصادفی از بین جامعه آماری انتخاب و متغیر مستقل در مورد آنها اجرا شد. برای اندازهگیری تغییرات در متغیر وابسته نیز از پیشآزمون و پسآزمون استفادهشده است. محل تحقیق آموزشگاههای موسیقی بود. در این تحقیق متد آموزش گیتار آکادمی نوروزی مورداستفاده قرار گرفت و همچنین برای افزایش خلاقیت نوجوانان از روشهای خلاقانه و نو استفاده شد. درواقع در آکادمی آموزش گیتار نوروزی، موسیقیهایی مبتنی بر موسیقیدرمانی آموزش محور به نوجوانان آموزش داده میشود که همین عامل سبب رشد خلاقیت و سلامت روان نوجوانان میگردد. در این پژوهش از روش آکادمی آموزش گیتار نوروزی که کتابی نیز به همین عنوان منتشرشده است استفادهشده است و استفاده از متد موجود در این کتاب موجب بالا رفتن خلاقیت نوجوانان میگردد،که در این تحقیق صحت این موضوع بررسیشده است.
اکبر عطا دخت، شایان نوری لاسکی، محمد نبی پور، محمد زارعی نوروزی،
دوره ۲۰، شماره ۲۴ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف این مطالعه ارائه مدل ساختاری اعتیاد به اینترنت زوجین بر اساس صفات شخصیتی تاریک و نقش واسطهای احساس تنهایی بود. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی؛ از منظر نوع دادهها، کمی و از بعد شیوه اجرا نیز توصیفیهمبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه را کلیهی زنان و مردان متأهل شهر مشهد در سال ۱۴۰۲ تشکیل دادند که بر اساس ملاکهای ورود تعداد ۳۱۲ نفر از آنها بهروش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری دادهها پرسشنامههای اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT، یانگ، ۱۹۸۸)، ویژگیهای تاریک شخصیت جوناسون و وبستر (SD۳، جوناسون و وبستر، ۲۰۱۰) و احساس تنهایی راسل (UCLA-LS، راسل و همکاران، ۱۹۸۰) بود. روش تفسیر دادهها نیز آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری به کمک نرمافزارهای SPSS-۲۷ و AMOS-۲۶ بود. یافتههای پژوهش نشان داد مدل پیشنهادی از برازندگی مطلوبی برخوردار است و صفات تاریک شخصیتی هم بهشکل مستقیم و هم بهشکل غیرمستقیم و از طریق میانجیگری احساس تنهایی بر اعتیاد به اینترنت زوجین اثرگذار هستند. بنابراین و با توجه به نتایج پژوهش میتوان از صفات شخصیتی خصوصاً صفات تاریک و احساس تنهایی بهعنوان عوامل تأثیرگذار مهم در اعتیاد به اینترنت زوجین نام برد که با بررسی بیشتر آنها میتوان از بروز پیامدهای آسیبزای خانوادگی پیشگیری نمود.
سجاد بشرپور، سیده خدیجه امیریان، شایان نوری لاسکی، رقیه خادمی، محمد زارعی نوروزی،
دوره ۲۱، شماره ۲۵ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
پژوهش حاضر باهدف مدل یابی گرایش به خیانت زناشویی بر اساس صفات تاریک شخصیت و نقش واسطهای اعتیاد به اینترنت انجام شد. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی؛ از منظر نوع دادهها، کمی و از بعد شیوه اجرا نیز توصیفیهمبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه را کلیه زنان و مردان متأهل شهر مشهد در سال ۱۴۰۲ تشکیل دادند که بر اساس ملاکهای ورود تعداد ۳۱۲ نفر از آنها بهروش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری دادهها مقیاس خیانت زناشویی (ATIS)؛ پرسشنامه صفات تاریک شخصیت (SD-۳) و آزمون اعتیاد به اینترنت (IAT) بود. روش تفسیر دادهها نیز آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری به کمک نرمافزارهای SPSS-۲۷ و AMOS-۲۰ بود. یافتههای پژوهش نشان داد مدل پیشنهادی از برازندگی مطلوبی برخوردار است. علاوه بر آن نتایج نشان داد تمام اثر مشاهدهشده در گرایش زوجین به خیانت زناشویی ناشی از صفات تاریک شخصیت زوجین است. با توجه به نتایج این پژوهش و تأثیر ویژگیهای تاریک شخصیت، این عامل میتواند در برنامههای مداخلاتی مشاوران و خانواده درمانگران در برنامههای قبل و بعد از ازدواج مورداستفاده قرار گیرد.
حدیث خداشناس، اصغر نوروزی،
دوره ۲۱، شماره ۲۵ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
بهزیستی روانشناختی و هوش معنوی نشانگرهای مهمی در ارزیابی سلامت روان هستند و بهبود آنها منعکسکننده حفظ و ارتقای سلامت روانی در سالمندان است. پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی معنا درمانی مبتنی بر اندیشههای مولانا بر بهزیستی روانشناختی و هوش معنوی سالمندان انجام گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان بالای ۶۰ سال ساکن شهرستان ساری در سال ۱۴۰۲ بود که از میان آنها نمونه ۳۰ که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند به روش در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایشی به مدت ۸ جلسه هر هفته تحت مداخله معنا درمانی مبتنی بر اندیشههای مولانا قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله دریافت نکرد. از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (۱۹۸۷) جهت ارزیابی بهزیستی روانشناختی و از پرسشنامه هوش معنوی کینگ (۲۰۰۸) جهت ارزیابی هوش معنوی در پیشآزمون و پسآزمون استفاده شد. از روش تحلیل آماری آنکوا در نرمافزار SPSS نسخه ۲۸ جهت تجزیهوتحلیل آماری دادهها استفاده شد. نتایج آزمون آنکوا نشاندهنده تفاوت معنادار در بهزیستی روانشناختی و هوش معنوی بین دو گروه آزمایشی و کنترل در پسآزمون بود (P<۰/۰۵). به این معنی که معنا درمانی مبتنی بر اندیشههای مولانا باعث بهبود بهزیستی روانشناختی و هوش معنوی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترلشده است. یافتههای پژوهشی نشاندهنده اثربخشی معنا درمانی مبتنی بر اندیشههای مولانا بر بهزیستی روانشناختی و هوش معنوی در سالمندان است، این رویکرد درمانی را میتوان بهعنوان یک راهکار مؤثر بر بهبود بهزیستی روانشناختی و هوش معنوی سالمندان استفاده کرد.